Impact test

Als iedereen zoals jij zou leven hebben we meer dan 1 aarde nodig. Voor onder andere grondstoffen, landbouwgrond en woonruimte.

  Wat is nou eigenlijk jouw impact op deze aardbol? Met deze test kom je er achter!

  Ja Nee

  Bereken jouw impact

  Vul je mailadres in en je maakt kans op een gratis entree voor een duurzaamheidsworkshop

  Email (optioneel):

  Volgende

  Impactadvies

  Het slechte nieuws is: je vervuilt de wereld nog meer dan je misschien al dacht. Zeker meer dan de gemiddelde Nederlander en véél meer dan de gemiddelde wereldburger. Het goede nieuws: er zijn concrete aanknopingspunten waarmee je snel grote slagen op jouw impact-index kan maken. Hieronder noemen we de drie voor jouw belangrijkste aandachtsgebieden. Oh ja, het is aan te bevelen om ze alle drie aan te pakken in plaats van er maar eentje te kiezen ;)

  Je koopt meer spullen dan gemiddeld. Lees hier wat je kunt doen.

  Wat is het probleem?

  Je koopt meer spullen dan gemiddeld. De gemiddelde Nederlander koopt voor ongeveer € 2.000 spullen per jaar. Spullen zoals kinderwagens, meubels, elektronica, planten, servies, enzovoorts. Daar komt nog bij dat de meeste spullen, zoals smartphones en computers, erg vervuilend zijn voor het milieu. Dat komt door gebruik van energie, water en schaarse grondstoffen, bouw van winkels, plus de vervuiling die wordt veroorzaakt met de productie, vervoer en afval (als het apparaat stuk gaat).

  Wat kun je er aan doen?

  Meer tweedehands spullen kopen! Is kringlopen niet je ding? Denk dan eens aan spullen lenen via een deelplatform zoals Peerby. Daarnaast hoef je je smartphone, PC of je laptop na na een paar jaar niet altijd te vervangen voor een nieuw exemplaar: je kunt hem ook laten refurbishen! Dat wil zeggen dat-ie volledig wordt nagekeken. Het geheugen wordt verbeterd, slechte onderdelen worden vervangen en je smartphone is weer klaar voor jarenlang gebruik. Bijvoorbeeld een gerefubishde laptop.

  Toch iets nieuws kopen?

  Als je dan tóch wat nieuws koopt, let dan op hoe het product is geproduceerd; er zijn tegenwoordig veel social enterprises die gespecialiseerd zijn in het produceren van hippe, maar toch duurzame producten, bv meubels, bv van gerecyclede grondstoffen. Wij hebben die allemaal voor je opgespoord en in onze Climate Shop verzameld. Ook handig: overleg eens met je werkgever of je in plaats van een nieuwe laptop liever een een gerefurbishte kan krijgen. Dat scheelt voor je werkgever ook nog behoorlijk in de prijs, waardoor er misschien wel budget overblijft voor andere leuke employee benefits…

  Je eet behoorlijk veel vlees, meer dan gemiddeld. Lees hier wat je kunt doen.

  Wat is het probleem?

  Je eet behoorlijk veel vlees, meer dan gemiddeld. De gemiddelde Nederlander koopt ongeveer 88 kg vlees per jaar, inclusief slachtafval en verspilling. Daarvan eten we ongeveer 120 gram per dag. En dan te bedenken dat de vleesindustrie één van de belangrijkste veroorzaker is van ontbossing en uitstoot van allerlei broeikasgassen op onze planeet. Dat heeft extreem veel impact. Dus maak je niet meer zo druk om die plastic verpakking (1% impact), maar om de inhoud van je aankoop bij de slager (99% impact!).

  Wat kun je er aan doen?

  Tja, het makkelijkste gezegd is natuurlijk: vlees voortaan laten staan en vegetariër worden. Maar er is een tussenweg: wordt flexitariër! Dat betekent dat je nog steeds een paar dagen per week vlees eet, maar ook een paar dagen vegetarisch en/of vis. Meatless Mondays zijn niet voor niets een ware hype! Dat scheelt al een slok op een borrel: sommige politieke partijen stellen zelfs dat als iedereen in Nederland één dag in de week minder vlees zou eten, de klimaatdoelstellingen van Nederland behaald kunnen worden. Kijk, dat tikt lekker aan! Je kunt daar ook voedingsadvies over krijgen van goede diëtisten, met lekkere recepten en/of lekkere restaurants waardoor het je allemaal wat makkelijker wordt gemaakt.

  Toch vlees eten?

  Als je tóch vlees op het menu zet, kies dan een diersoort die minder impact heeft, zoals kip of varken. Vermijd rund- en lamsvlees. Kies vlees uit Europa of liefst uit Nederland. Zuid-Amerikaans rund heeft de meeste impact op het Amazoneregenwoud en is de slechtste keuze.

  Je bent een aardige kilometervreter. Lees hier wat je kunt doen.

  Wat is het probleem?

  Je bent een aardige kilometervreter. De gemiddelde Nederlander rijdt zo’n 9.000 km per jaar. Vooral leaseauto’s zijn een probleem, die rijden gemiddeld 25.000 km per jaar.

  Wat kun je eraan doen?

  Heb jij zo’n leaseauto voor de deur, als leuk extra’tje bij je baan? En heb je eigenlijk wel eens stilgestaan bij alle andere leuke extra’tjes die je daarvoor in de plaats zou kunnen krijgen? Employee benefits, zoals een leaseregeling, bieden momenteel helaas verre van duurzame opties. Maar daar kun jij je steentje aan bijdragen! Door je werkgever eens te vragen of je iets anders mag leasen dan een auto, bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen of iets dergelijks energiebesparends in huis. Wij noemen dat Employe Climate Benefits.

  Toch transport nodig?

  Soms kom je er gewoon niet onderuit. Maar woon je niet zo heel ver van je werk vandaan? Neem eens een (elektrische) fiets of elektrische brommer naar je werk. Ook daar zijn er meer en minder duurzame van. Kijk eens op onze Climate Shop voor de opties.

  Je vliegt vaak de wereld rond. Lees hier wat je kunt doen.

  Wat is het probleem?

  Oef, wat vlieg je vaak de wereld rond! De gemiddelde Nederlander vliegt per jaar zo’n 1 of 2 keer binnen Europa, ongeveer 4.200 km. Zodra je intercontinentaal vliegt, om bijvoorbeeld te gaan backpacken met goedkope tickets, dan gaat het hard. Opvallend is dat mensen met een erg groene visie, die zeer betrokken zijn bij onze klimaatuitdagingen, erg ‘vlieglustig’ blijven. Is dat ook bij jou het geval? Houd dan in je achterhoofd dat vliegen zelfs veel meer vervuiling veroorzaakt dan je kunt compenseren met al die afvalbesparende maatregelen die je thuis of op je werkt onderneemt. Dat is schrikken, of niet?

  Wat kun je doen?

  Neem eens de trein in plaats van het vliegtuig! Dit is een stuk minder milieubelastend, én in sommige gevallen haast net zo snel. En het zorgt gegarandeerd voor een prachtige reis met mooie uitzichten. Moet je veel vliegen voor werk? Kijk eens of je mee kunt doen met videoconferencing en online kennisdeling, in plaats van ter plaatse aanwezig zijn. Hoe verleidelijk het ook is wanneer je werkgever alle reiskosten vergoedt… En voor je prive-reizen: hier wat groene inspiratie: pharosreizen.nl/inspiratie/reisvoorbereiding/duurzame-bestemmingen-in-europa

  Je badkamer is je net iets te lief. Lees hier wat je kunt doen.

  Wat is het probleem?

  De badkamer is je net iets te lief. Misschien zing je altijd de hele top 40 onder de douche! Heel goed voor je stembanden, maar het betekent helaas dat je meer water en energie gebruikt dan de gemiddelde Nederlander. Die verbruikt per douchebeurt ongeveer 45 liter water, dat ook allemaal vaak nog verwarmd moet worden door een gasverslindende, CO2-uitstotende CV-ketel. Gemiddeld gebruiken we hierdoor per persoon 43.000 liter water en 140 m3 gas per jaar. En dat neemt almaar toe! Recent heeft een groot waterbedrijf een oproep gedaan aan ons om echt minder water te gaan gebruiken, en dat is niet voor niets.

  Wat kun je doen?

  Natuurlijk kun je proberen de doucheknop net iets eerder dicht te draaien. Maar er zijn ook innovatieve oplossingen, zoals een water-en energiebesparende douchekop of regendouche. Dan heb je al gauw 50% minder impact op dit gebied! Voor meer informatie kijk even op onze Climate Shop

  Je woning laat een aardige footprint achter. Lees hier wat je kunt doen.

  Wat is het probleem?

  Je hebt waarschijnlijk een heel mooi en comfortabel huis. Dat is natuurlijk heel erg fijn voor jouzelf, maar minder voor de footprint die je achterlaat. Hoe groter je huis, hoe meer (negatieve) impact op het klimaat je huis vaak heeft. En daar scoor jij dus wat minder goed op.

  Wat kun je doen?

  We verwachten uiteraard niet dat je nu spontaan je biezen pakt, hoor! Maar mocht je ooit verhuizen, kun je het klimaatlabel van je volgende huis goed in de gaten houden. En ondertussen: wist je dat je je eigen huis echt heel goed kan verduurzamen? Geloof het of niet, maar bij de meeste huizen is 0 op de meter bereikbaar. Kun je nagaan wat dát doet voor je maandelijkse lasten! Om dit te bereiken, moet je wel een behoorlijke investering doen. Deze investering verdien je echter dubbel en dwars terug. Niet alleen door de lagere lasten, maar ook doordat je huis tot 5% in waarde kan stijgen. Kijk maar eens op deze link.

  Woon je in een huurhuis?

  Wil je het iets minder rigoureus aanpakken of woon je in een huurhuis, dan kun je denken aan een spaarpomp. Of maak je radiatoren veel efficiënter. Beste de moeite waard! En het klimaat zal je dankbaar zijn.

  Je besteedt behoorlijk wat geld aan kleding en textiel. Lees hier wat je kunt doen.

  Wat is het probleem?

  Ja, je besteedt behoorlijk wat geld aan kleding en textiel. De gemiddelde Nederlander schaft ongeveer 18 kilo textiel aan per jaar, wat neerkomt op ongeveer 36 kledingstukken. Even inzoomen? Als je bedenkt dan in één spijkerbroek tot 10.000 liter water verborgen zitten, kun je daarvan 200 dagen douchen. Er komt daarnaast 32 kg co2 vrij bij het maken van een spijkerbroek, en dan hebben we het nog niet over de chemicaliën voor het verven en bleken. Er is 10m2 landbouwgrond nodig om de katoen voor één broek te verbouwen. 2,5% van alle landbouwgrond in de wereld is beplant met katoen, een gebied even groot als 10x Nederland. En wist je dat de meeste wol die je gebruikt helemaal is getransporteerd via erg vervuilende containerschepen uit Australië en Nieuw-Zeeland? Wol wordt dan nog een keer gekleurd met chemicaliën en inkt in Azië. Soms zelfs door kinderen. Voor een leuk wollen kleedje van Ikea wordt een schaap geslacht, vaak een schaap dat helemaal niet goed is behandeld tijdens z’n korte leven. Ai, dat kan dus beter!

  Wat kun je doen?

  Wil je een mooi, Nederlands en eerlijk wolproduct, klik dan op deze link en lees het verhaal met een missie.

  Je eet meer dan gemiddeld zuivel en eieren. Lees hier wat je kunt doen.

  Wat is het probleem?

  Je eet meer dan gemiddeld zuivel en eieren. De gemiddelde Nederlander consumeert 92 kilo per jaar. Hier zit nogal een productieketen achter, zoals het verbouwen van veevoer, ontbossing, boeren en scheten van de koeien, gas voor het koken, transport, bouwen van schuren en stallen voor de dieren en ga zo maar door.

  Wat kun je doen?

  We snappen dat veganisme niet voor iedereen de eenvoudigste optie is. Gelukkig is er een tussenweg: het zal je verbazen hoe eenvoudig het is om een aantal keer per week lactose-vrij koken en/of in een restaurant vragen of er ook lactose-vrije menu’s zijn. Door de ware vegan-hype zijn er zelfs in de supermarkt op de hoek ontzettend veel opties. En als je dacht dat het koken een extreme uitdaging werd: nee hoor! Er zijn veel makkelijke én lekkere recepten te vinden. Google maar eens op lactosevrije maaltijden. Het is makkelijker dan je denkt! Je kunt hier natuurlijk ook voedingsadvies over krijgen van goede diëtisten.

  Je koopt veel eten en drinken. Lees hier wat je kunt doen.

  Wat is het probleem?

  Jij scoort hoger dan gemiddeld op het consumeren van overige voeding en dranken – dus alles behalve vlees, eieren en zuivel. Let op, in deze categorie scoor je dus ook waarschijnlijk hoger als je (veel) minder vlees eet dan gemiddeld. Maar óók als je bijvoorbeeld veel alcohol of fruitsappen drinkt. Want wist je dat dranken ruim 70% van deze categorie beslaan? Vis en plantaardig eten, zoals groenten, vormen dus slechts 30%, omdat dat relatief weinig geconsumeerd wordt. Al eten we daarvan ook nog zo’n 920 kilo per jaar. Maar er kan dus zeker impact gemaakt worden door te veranderen wat je drinkt!

  Wat kun je doen?

  Als Nederlanders mogen we ons rijk rekenen met ontzettend goede kwaliteit kraanwater. Door gewoon water uit de kraan te drinken en minder te eten en/of eten in je eigen moestuintje te kweken kun je hier al veel beter op scoren. Klinkt ingewikkeld of saai? Een muntplant groeit heel makkelijk in haast iedere tuin, en is ontzettend lekker verfrissend in een karaf water! Nog een tip: kies altijd voor groenten van het seizoen, om transportkosten te reduceren.

  Voor meer achtergrondinformatie over de impact van jouw dagelijkse activiteiten ga naar onze kennis-pagina. Voor veel van het genoemde cijfermateriaal is gebruik gemaakt van recente diepgravende onderzoeken naar verborgen impact (bron: De verborgen impact – B. Porceleyn ism CE Delft)

  Mijn Impact aanpakken!

  Achtergrond informatie