Zie je de systeemverandering?

De nieuwste coronamaatregel: trendwatchers en innovators moeten niet alleen een mondkapje dragen maar worden tevens geblinddoekt. De crisismanagers hebben het voor het zeggen. En dat terwijl er zich momenteel een heuse systeemverandering aandient.

‘Eerst het huis weer op orde’ hoor je overal nerveus roepen. Steunpakketten, overlevingsscenario’s, herstructureringen. De oude lineaire economische principes worden maar weer eens opgepoetst. Als een Pavlov-reactie: zoeken naar de (schijn)zekerheid in tijden van omzetdaling en klantverlies. Maar voordat je het weet raak je definitief de aansluiting kwijt door die snel roestende en vastlopende businessmodellen. Dat komt omdat de principes en waarden erachter niet meer kloppen. Eigenlijk staan ze al een tijdje ter discussie, maar nu komen de niet-sustainable industrieën behoorlijk bloot te liggen, zoals de luchtvaart en de kledingindustrie. Systemen en verdienprincipes gaan namelijk de maatschappelijke trends volgen in plaats van andersom.

En als je ondanks corona toch je blinddoek durft af te doen, dan moet je wel even knipperen tegen het felle, groene licht. Want je ziet ineens Zalando en Hilfiger handelen in tweedehandskleding. Of Airbus die warempel vliegtuigen op waterstof blijkt te kunnen maken.

Over de schrijver Alje Kuiper

Alje Kuiper wil een objectieve en inspirerende gesprekspartner zijn voor ondernemers die willen versnellen in duurzaamheid, op welk vlak dan ook. Hij ziet het als een systeemverandering, waarbij bedrijven succesvol zijn die hierin actief handelen, dus slimme keuzes maken en klimaatvriendelijk innoveren.

Deze doorpakkers met visie helpt hij via de Multimissie® om met een eerlijk verhaal hun onderneming toekomstproof te maken en dus onderscheidend te zijn van de concurrent.

Alje werkt samen met allerlei duurzame experts in de diverse vakgebieden om te bekijken welke duurzame aanpak het beste past bij jouw bedrijf. Lekker breed en praktisch komen we samen tot mooie resultaten!

Foto van Alje Kuiper

Kom in contact met de expert

Contact met expert