Voluntary Carbon Credits: pull in plaats van push

Oplossingen van de toekomst: VCC. Met het tempo dat we de komende tijd aan de slag gaan met het klimaat zullen veel grote vervuilende bedrijven niet op tijd kunnen voldoen aan de strenge emissie-doelen. Wat gaan die bedrijven doen? Zij gaan op zoek naar alternatieven voor de (te) dure investeringen in nieuwe energie- en productietechnieken.  

Eén van die alternatieven: Voluntary Carbon Credits (VCC). Kortgezegd: private investeringen in klimaat-projecten zoals herbebossing, voorkomen verlies van natuur en reductie van methaan uit vuilstortplaatsen. Maar ook het rechtstreeks uit de lucht halen van CO2 wordt een interessante optie; de eerste grote aanbieders zoals Climeworks melden zich al. 

Mc Kinsey heeft berekend dat deze VCC-marktvraag gaat exploderen naar 100x zo groot als nu in 2050. Je praat dan over 13 gigaton CO2 per jaar als VCC; éénderde van de werelduitstoot. Pull in plaats van push werkt altijd beter. Ook voor het MKB trouwens een interessante optie om snel aan duurzaamheid te werken.  

Over de schrijver Alje Kuiper

Alje Kuiper wil een objectieve en inspirerende gesprekspartner zijn voor ondernemers die willen versnellen in duurzaamheid, op welk vlak dan ook. Hij ziet het als een systeemverandering, waarbij bedrijven succesvol zijn die hierin actief handelen, dus slimme keuzes maken en klimaatvriendelijk innoveren.

Deze doorpakkers met visie helpt hij via de Multimissie® om met een eerlijk verhaal hun onderneming toekomstproof te maken en dus onderscheidend te zijn van de concurrent.

Alje werkt samen met allerlei duurzame experts in de diverse vakgebieden om te bekijken welke duurzame aanpak het beste past bij jouw bedrijf. Lekker breed en praktisch komen we samen tot mooie resultaten!

Foto van Alje Kuiper

Kom in contact met de expert

Contact met expert