SUV? Beetje SUF....

Kennisvraagje: waardoor neemt de CO2-uitstoot het meest toe? 

Goed om te weten, want dit is ook ‘low hanging fruit’ om snel klimaatresultaten te boeken als je die gericht aanpakt.


Dan zou je zeggen: ‘dat zijn de grote industriële productiebedrijven natuurlijk’. Nee. ‘Dan zijn het de vliegtuigen’. Nee, ook niet. Je moet dichterbij bij jezelf kijken. ‘O, zijn het dan onze gasgestookte cv-ketels?’ Nee, ook niet.

Volgens het International Energy Agency (IEA) zijn het, behalve de kolencentrales in China en India, onze eigen SUV’s. Jawel. Los van dat met elke aankoop van zo’n steeds zwaarder wordende tank-met-hoge-zit iemand een gevoel van onveiligheid dumpt bij de ander, veroorzaakt het ook zo’n 20 tot 40% meer CO2-uitstoot dan een gewone personenauto.

En toch worden ze almaar populairder. In 2010 waren er wereldwijd nog 30 miljoen, nu 200 miljoen! 

We leggen dit grootste klimaatprobleem van de laatste 10 jaar nu vooral bij de autofabrikant, met hoge boetes op te hoge CO2-uitstoot. Maar dat helpt niet, want de CO2-uitstoot per kilometer stijgt maar door.

Tja, véél méér SUV’s kopen doen we toch echt zelf zou je zeggen…… Gebrek aan kennis? Of toch een inmiddels massief heilig huisje?

Het probleem aanpakken is in ieder geval dichter bij huis dan je denkt: voor de deur. Goed om te weten toch? #duurzamedonderdag #co2

Over de schrijver Alje Kuiper

Alje Kuiper wil een objectieve en inspirerende gesprekspartner zijn voor ondernemers die willen versnellen in duurzaamheid, op welk vlak dan ook. Hij ziet het als een systeemverandering, waarbij bedrijven succesvol zijn die hierin actief handelen, dus slimme keuzes maken en klimaatvriendelijk innoveren.

Deze doorpakkers met visie helpt hij via de Multimissie® om met een eerlijk verhaal hun onderneming toekomstproof te maken en dus onderscheidend te zijn van de concurrent.

Alje werkt samen met allerlei duurzame experts in de diverse vakgebieden om te bekijken welke duurzame aanpak het beste past bij jouw bedrijf. Lekker breed en praktisch komen we samen tot mooie resultaten!

Foto van Alje Kuiper

Kom in contact met de expert

Contact met expert