Keep it Simple: Olivijn

Olivijn wordt weinig genoemd in de duurzaamheidslijstjes. Zo weinig dat het niet herkend wordt door de spellingscontrole.  Dat is jammer, want het is één van de weinige echte natuurlijke CO2-afbrekers. En ongeveer 1/3 van het aardoppervlak bestaat uit Olivijn, dus is volop beschikbaar. De aarde heeft blijkbaar zelf prima middelen beschikbaar om zonder interventie van de ‘technische mens’ te hoge CO2-waardes te reduceren. En niet alleen met bomen (die trouwens alleen CO2 opslaan).

Nou, zou je zeggen, waarom niet Olivijn grootschalig toepassen? Volgens Rijkswaterstaat omdat het “nog onvoldoende veld-gevalideerd is om een kwaliteitsborging te kunnen geven voor operationele toepassingen onder diverse omstandigheden”. Klinkt als: niet interessant? Jammer dat zo’n simpele en relatief goedkope oplossing eigenlijk een beetje over het hoofd wordt gezien, of althans geen prioriteit krijgt in de overheidsaanpak.

Ook jammer trouwens dat blijkens deze tabel het nog steeds goedkoper is CO2 te produceren dan te reduceren.

Voor een andere kijk op duurzaamheidsoplossingen: www.mijnimpact.nl

Over de schrijver Alje Kuiper

Alje Kuiper wil een objectieve en inspirerende gesprekspartner zijn voor ondernemers die willen versnellen in duurzaamheid, op welk vlak dan ook. Hij ziet het als een systeemverandering, waarbij bedrijven succesvol zijn die hierin actief handelen, dus slimme keuzes maken en klimaatvriendelijk innoveren.

Deze doorpakkers met visie helpt hij via de Multimissie® om met een eerlijk verhaal hun onderneming toekomstproof te maken en dus onderscheidend te zijn van de concurrent.

Alje werkt samen met allerlei duurzame experts in de diverse vakgebieden om te bekijken welke duurzame aanpak het beste past bij jouw bedrijf. Lekker breed en praktisch komen we samen tot mooie resultaten!

Foto van Alje Kuiper

Kom in contact met de expert

Contact met expert