Hoe meet je je impact?

Meten van impact is een lastig onderwerp. Voor een goede begrip en degelijke analyse is het verstandig om een aantal wetenschappelijke onderzoeken te lezen, maar daar neem je eigenlijk nooit de tijd voor. Wij hebben dat wel gedaan.

bron: De Correspondent, 26 juni 2017

Mijn Impact heeft uiteindelijk gekozen voor meetsystemen waarbij je ook de verborgen impact meet. Dus niet alleen de vervuiling die jij veroorzaakt door het gebruikt van iets wat je aanschaft (bv een auto), maar ook de vervuiling die wordt veroorzaakt door het produceren ervan. Zo is de bouw en transport van een auto al net zo vervuilend als dat je er vijf jaar mee zou rondrijden. En de bouw van een electrische auto bijna dubbel zo vervuilend is als een gewone auto.  

Viervijfde van onze impact is op deze manier eigenlijk verborgen! Dat is veel en we weten hier eigenlijk maar weinig van. Gelukkig wordt er wel steeds meer onderzoek naar gedaan. Recent is ook een erg leesbaar boek hierover geschreven (zie www.verborgenimpact.nl), waarin veel cijfermatige materie begrijpelijk wordt vertaald naar ons dagelijks leven. De artikelen-indeling en de methodiek van milieupunten, die hierin wordt uitgelegd hebben wij gebruikt bij de Impact Test elders op deze website. Hieronder een overzicht wat nou eigenlijk het meeste impact heeft: het kopen van spullen (vooral electronica, zoals smartphones) en het eten van vlees.

De impact Top 10 van de gemiddelde Nederlander

Bron: Studio Porceleyn i.s.m. onderzoeksbureau CE Delft

Uiteindelijk kan je impact worden vertaald naar hoeveel aardes we nodig zouden hebben als iedereen zo zou leven als de gemiddelde Nederlander, of (nog confronterender) als iedereen op deze aardkloot dezelfde levensstijl er op na zou houden als jijzelf. Dat gaat dan over wat je nodig hebt aan grondstoffen, landbouwgrond, woonruimte, winkelruimte, enzovoorts. Eigenlijk ben je pas eco-neutraal als je precies op 1 aarde uitkomt. En eco-positief als je meer bijdraagt dan dat je verbruikt. De gemiddelde Nederlander komt uit op ongeveer 4 aardes. En dat is extra verontrustend als je weet dat de wereldwijde welvaart (en de daarbijbehorende grotere footprint) naar verwachting de komende decennia alleen maar zal toenemen. 

Ter afsluiting: Mijn Impact heeft becijferd voor elk product in de Climate Shop hoeveel milieupunten je bespaart als je kiest voor dit duurzame product in plaats van een regulier product.