Game Duurzaamheid

Duurzaamheid heeft verschillende levels van moeilijkheid en impact. Hoe hoger het level, hoe meer positieve impact een bedrijf heeft op het klimaat en de maatschappij.

Je kan ook je eigen avatar kiezen, want elk bedrijf is anders en kiest ook een eigen weg in de duurzaamheid. Maar als je een level te hoog speelt: ja, dan wordt het juist erg lastig om je doel te halen en dreig je een ‘greenwasher’ te worden. Game over dus.

Hieronder de levels op een rij. Elk level heeft natuurlijk een eindbaas; die bekijkt of je duurzaamheidsdoelen die je jezelf had gesteld in de game ook echt hebt gerealiseerd.  

 

Hieronder uitleg en verwijzing naar tutorials, inhoud van de levels en de spelregels van deze veel gespeelde game.

 

Level 1. The Big Five

Duurzaamheid staat hoog op de managementagenda. Daarom verstandig om op dit level met duurzaamheid te starten. Dat was al zo vóór corona, maar nu is het helemaal hot. Duurzaamheid wordt zelfs benoemd als het belangrijkste thema voor de komende 5 jaar, zeker op de facilitaire agenda. Maar ook de werkplekomgeving vraagt in deze tijden extra aandacht, net als de onderwerpen afval en gezondheid. Voor uitleg over de Big Five en hoe je dat kunt toepassen in jouw bedrijf lees hier verder. Ook kun je in een heuse webshop (speciaal gemaakt voor de nieuwe gamers) waarin je allerlei voorbeelden kunt zien van duurzame toepassingen voor je bedrijf; er staan er vast een paar bij die je nog niet kent!

 

Level 2. Multimissie ® en SDG’s

Maar…..duurzaamheid heeft nóg meer kanten. Wil je écht strategisch aan de slag met duurzaamheid, dan heb je gerichte kennis en inzichten nodig om goede keuzes te kunnen maken. Iedere onderneming zal vroeg of laat een duurzaam bedrijfsmodel moeten gaan overwegen om concurrerend te blijven. Duurzaam investeren loont. Ga nu naar het volgende level en formuleer een Multimissie® voor jouw bedrijf. En gebruik de Sustainable Development Goals van de VN hierbij. Dan heb je zeker een voorsprong. Lees hier verder voor de uitleg van de Multimissie-aanpak.

 

Level 3. CSRD, ESG en Taxonomie

Dit wordt een echt serieus level. Want je begeeft je nu op een level met internationale standaarden voor duurzame bedrijfsdoelen. Europees worden er steeds meer afspraken gemaakt, waar je je als bewezen duurzaam bedrijf aan dient te voldoen. We hebben hierover een essay geschreven, waarin uitleg wordt gegeven over deze systemen en we geven tips, juist voor MKB-ondernemers. Ook banken gaan allerlei klimaateisen stellen en er komt verplichte verslaglegging en controle op het gebied van klimaatmaatregelen. Meer weten? Lees hier het essay: Wachten tot het kantelt?

 

Level 4. Circulair/duurzaam bedrijfsproces in de keten

Een level dat alleen geschikt is voor de ervaren gamers. In dit level gaat het bedrijfsproces namelijk op de schop. Hoe kun je het gebruik van grondstoffen en de CO2-uitstoot zo veel mogelijk beperken in je eigen bedrijf? Hoe maak je van een lineaire activiteit een circulaire?  Niet alleen je eigen bedrijf, maar ook je leveranciers en klanten worden op dit level in de game betrokken. Dat vraagt heel wat afstemming. Je moet op dit level de principes van duurzaamheid al goed beheersen, je hebt al behoorlijke kennis en ervaring opgedaan en durft complexe en stroperige gevechten aan.  En je kunt je aandeelhouders overtuigen van de meerwaarde. Lees hier verder over onze partnerprogramma’s om dit level beter te begrijpen.

 

Level 5. Betekenisvol ondernemen met waardecase

Het eindlevel van deze game. Maar je hebt dan ook een serieuze eindbaas op dit level: de samenleving gaat beoordelen of je ook echt waarde toevoegt aan de maatschappij. Het gaat hier nadrukkelijk om de innerlijke overtuiging van de ondernemer, om echt werk te maken van duurzaamheidsdoelen en zijn of haar bedrijf betekenisvol te laten ondernemen. En zo'n doel misschien wel boven winstmaximalisatie of groei en scaling te zetten. Lees ons essay Externe druk of innerlijke drive? , hoe je de juiste mindset kunt krijgen om dit hoogste level van de duurzaamheidsgame aan te kunnen.

 

Wil je weten waar je nu ongeveer staat met je bedrijf in duurzaamheid, voordat je aan de game gaat meedoen? Doe hier de bedrijfstest. Dit duurt 5 minuten en hierna kun je een betere keuze maken op welk level jouw bedrijf het beste kan instappen in deze game.

 

 

Over de schrijver Alje Kuiper

Alje Kuiper wil een objectieve en inspirerende gesprekspartner zijn voor ondernemers die willen versnellen in duurzaamheid, op welk vlak dan ook. Hij ziet het als een systeemverandering, waarbij bedrijven succesvol zijn die hierin actief handelen, dus slimme keuzes maken en klimaatvriendelijk innoveren.

Deze doorpakkers met visie helpt hij via de Multimissie® om met een eerlijk verhaal hun onderneming toekomstproof te maken en dus onderscheidend te zijn van de concurrent.

Alje werkt samen met allerlei duurzame experts in de diverse vakgebieden om te bekijken welke duurzame aanpak het beste past bij jouw bedrijf. Lekker breed en praktisch komen we samen tot mooie resultaten!

Foto van Alje Kuiper

Kom in contact met de expert

Contact met expert