Fair versus Ver

Opvallend dat bij het debat ter ere van de verkiezing van minister van de nieuwe economie – Michel Scholte, van harte! - bijna alle grote partijen (uitgezonderd de PVV) inzetten op een duurzame systeemverandering.

Falende overheidsethiek, een ernstige gezondheidscrisis, de ongebreidelde macht van internationale IT-platforms, gevaarlijke cibercrime en toenemende klimaatproblemen. Er zijn nogal wat alarmerende indicatoren in 2020 die de noodzaak van zo’n systeemverandering versterken. Vlaggenschip is een gezondere en eerlijker economie, nu als de nieuwe economie bewierrookt.  In die vernieuwing kan de politiek dit verkiezingsjaar veel betekenen, meer wellicht dan ze zelf denken of willen.

Bijvoorbeeld: de schade die wordt aangericht in de natuur verrekenen in de prijs van je hardhouten tuintafel. Of circulaire productie stimuleren met minder BTW-heffing. Of absolute prioriteit geven aan duurzame, lokale offertes bij de overheid. Een paar van deze ‘korte klappen’ kan een enorme boost geven aan groene businessmodellen. En warempel, dan gaat de marktwerking ineens hand in hand met de nieuwe ethiek én onze klimaatdoelen.  #duurzamedonderdag #duurzaamondernemen