5 tips om direct wat te doen aan je footprint

Als Nederlanders hebben wij een veel te grote footprint. Vier keer zo groot als het zou moeten zijn. Heb je de Impact Test al gedaan op deze site? Niet schrikken, hieronder helpen we je op weg.

Het feit dat onze impact zoveel omlaag moet als we binnen de draagkracht van de planeet willen komen, betekent ook dat je dat niet gaat redden door één 'vervuilend onderdeel' van de dagelijks leven (bv douchen) aan te pakken.  Bijvoorbeeld vegetariër worden maar alsnog veel vliegen. Of tweedehands kleding kopen maar wel elk jaar een nieuwe telefoon. Dat gaat niet genoeg doen om echt duurzaam te leven. Als je duurzaam wilt leven, kun je maar beter over de hele linie aan de slag gaan.

Hiervoor een paar tips, die ook meteen impact hebben:

  • Kopen van nieuwe spullen tikt het meeste aan. Dat komt door de verborgen vervuiling (zie blog: hoe meet je je impact?). Vooral het steeds weer aanschaffen van nieuwe electronica is een boosdoener. Kijk eens naar een fairphone als je mobieltje niet meer zo goed werkt. Staat op deze site in de Climate Shop. En Marktplaats is natuurlijk een uitstekend alternatief, als je op zoek bent naar een mooi meubel. 
  • Vliegen hoeft op zich niet zoveel impact te hebben, als je het tot het uiterste weet te beperken. Maar de backpacker slash wereldreiziger die ons avontuurlijke volkje behoorlijke in de greep heeft is natuurlijk funest voor al je  klimaatvriendelijke idealen die je weer thuis op de bank verzint. 
  • Een auto produceren staat qua vervuiling gelijk aan 5 jaar rijden met die auto. Dus de aanschaf van een mooie zuinige (misschien wel electrische) auto is op zich al behoorlijk milieu-onvriendelijk. Er zijn inmiddels erg veel mogelijkheden voor het sharen van auto's, bijvoorbeeld in combinatie met meer gebruik van het OV. De NS heeft hiervoor een gezamenlijke ov-chipkaart opgezet met Greenwheels. Er zijn inmiddels (heel) veel sharing-opties voor autogebruik, oa via Snappcar , MyWheels, Car2Go of ConnectCar. 
  • Vlees eten lijkt niet zo vervuilend maar is wel degelijk één van de dingen die je het eerste moet aanpakken als je wat wilt doen aan je impact. Dus met een paar keer per week een alternatief (bv vis is al beter) zak je al vrij snel in je milieupunten. Vegetarische alternatieven zijn er inmiddels volop; uitgebreide vegetarische en biologische assortimenten inclusief recepten haal je bij AH of Ecoplaza en diverse thuisbezorgers zoals Hello Fresh, Beebox, Streekbox en De Krat.

Over de schrijver Alje Kuiper

Alje Kuiper wil een objectieve en inspirerende gesprekspartner zijn voor ondernemers die willen versnellen in duurzaamheid, op welk vlak dan ook. Hij ziet het als een systeemverandering, waarbij bedrijven succesvol zijn die hierin actief handelen, dus slimme keuzes maken en klimaatvriendelijk innoveren.

Deze doorpakkers met visie helpt hij via de Multimissie® om met een eerlijk verhaal hun onderneming toekomstproof te maken en dus onderscheidend te zijn van de concurrent.

Alje werkt samen met allerlei duurzame experts in de diverse vakgebieden om te bekijken welke duurzame aanpak het beste past bij jouw bedrijf. Lekker breed en praktisch komen we samen tot mooie resultaten!

Foto van Alje Kuiper

Kom in contact met de expert

Contact met expert