Duurzame thuiswerkplek

Is thuiswerken een blijvertje? We raken er in elke geval steeds meer aan gewend om op afstand en digitaal met elkaar samen te werken. Maar hoe richt je zo’n thuiswerkplek duurzaam in? Hoe zou je baas je een verantwoorde en lekkere thuiswerkplek kunnen bieden? Wat kun je zelf doen? In dit blog geven we je 4 aandachtspunten voor een fijne, duurzame thuiswerkplek.

De duurzame thuiswerkplek is behoorlijk actueel. Allereerst natuurlijk door corona. Het thuiswerken is daardoor echt geëxplodeerd. Iedereen raakt er aardig aan gewend om digitaal met elkaar samen te werken.  Al dan niet deels thuiswerken zou daardoor zo maar eens een blijvend fenomeen kunnen zijn. Daarom wordt het ook belangrijker om de thuiswerkplek zo goed en zo duurzaam mogelijk in te richten. Maar hoe verduurzaam je eigenlijk je thuiswerkplek? Hieronder behandelen we vier onderwerpen die je helpen bij het maken van een verantwoorde en lekkere thuiswerkplek. En we hebben in de webshop van Mijn Impact een speciaal deel ingericht om inspiratie op te doen voor je thuiswerkplek.

1. Licht en elektra bij je werkplek thuis

Ledlampen zijn een eerste 'must have' van de thuiswerkplek. Vervang je lampen bij je werkplek door ledlampen, dat is wel zo energiezuinig, ze gaan langer mee en je kunt er tegenwoordig heel mooi natuurlijk licht mee creëren.    

Veel natuurlijk licht op je thuiswerkplek is belangrijk. Zo’n lichte omgeving is niet alleen veel beter voor je brein, humeur en je nachtrust, maar ook voor het milieu omdat je minder elektriciteit gebruikt.

Niet iedereen heeft een overvloed aan natuurlijk licht in huis. Wees dan een beetje creatief: hang op strategische plekken spiegels op, waardoor er toch extra licht op je thuiskantoor valt. Als spelen met spiegels ook lastig is, schilder dan je muren in een lichte kleur, dan is het in ieder geval optisch lichter op je bureau en je hebt minder kunstlicht nodig, want ook nog eens stroom verbruikt.

Werk je ook wel 's avonds? Kies dan een monitor met een blauwlichtfilter. Het filter verzacht de blauwe tinten op je monitor. Zo krijg je minder last van vermoeide ogen.

Ook werkt het lekkerder aan een ultrawide monitor. Op dit extra brede scherm open je probleemloos meerdere vensters naast elkaar. Dat scheelt veel bewegingen en klikken met je muis. Bovendien hou je meer overzicht.

Zet je scherm niet voor het raam, dan is het moeilijker kijken en word je sneller vermoeid. Beter is om het daglicht aan de zijkant te hebben. 


2. Energiebesparende gewoontes en spullen

Je verduurzaamt je thuiswerkplek ook door jezelf energiebesparende gewoontes aan te leren, zoals:

Schakel al je elektronische apparatuur uit aan het eind van de werkdag. Dit is echter niet voldoende. Uitgeschakelde apparaten die aan de lader liggen blijven energie gebruiken en dus blijvend stroom aftappen.

Haal daarom ook de oplader uit het stopcontact als je je computer en andere apparaten uitzet. Dat bespaart behoorlijk op je energierekening. Een handige tip hierin kan zijn een stekkerdoos, waarmee je in één keer al je apparaten uitzet. Je hebt zelfs slimme stekkerdozen, een zogenaamde 'master slave' stekkerdoos die alles automatisch aan en uit zet.

Zet alleen de verwarming aan in je werkkamer. Vaak hangt de thermostaat in je woonkamer, waardoor ook de hele dag je woonkamer wordt verwarmd als je het warm wil hebben in de werkkamer. Hiervoor zijn er slimme thermostaten die je kamer apart kunnen verwarmen.

Geef je radiator een boost. Je hoeft dan wat minder de stoken dan je gewend bent. Met een radiator-ventilator kun je tot 30% meer rendement halen uit je radiator. 

Ja, en van de zomer wordt het natuurlijk weer erg warm. Een airco is dan het eerste waar je aan denkt, maar begin eens om ’s ochtends al je luxaflex, vitrage of gordijnen voor de zonnige ramen te sluiten én een goede ventilator te plaatsen die de lucht verplaatst. Dat maakt het al veel aangenamer en is veel energiezuiniger én minder rumoerig dan een airco.

Ga voor meer tips voor een aangename werkkamer, met oog voor duurzaamheid naar de website van Milieu Centraal.

 3. Geef je thuiswerkplek een aangename atmosfeer

Maak je thuiswerkplek een plek waar je je prettig voelt. Maak het eigen door de ruimte op te fleuren naar jouw eigen smaak.

Planten hebben ook een positief effect.  Onderzoek toont aan dat groen op de werkplek key is als het gaat om concentratie, stemming en rust. Er is zelfs onderzoek gedaan dat aantoont de productiviteit van werknemers toeneemt met 15% als er planten in de ruimte aanwezig zijn.

Bovendien blijkt dat natuurlijke elementen zoals planten en water niet alleen je zelfvertrouwen verhogen, maar ook je stemming verbeteren. Wel zo gezellig als je in je eentje thuis zit te werken.

Elke plant heeft eigen unieke kenmerken. Sommige planten hebben een sterk effect op luchtzuivering. De beste plant daarvoor is de Goudpalm. Die maakt veel zuurstof aan en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Deze plant is eenvoudig te onderhouden.

Ook de exotische Rhapis excelsa heeft twee geweldige eigenschappen: hij verwijdert stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de mens én zorgt ondertussen voor een optimale luchtvochtigheid. Hiermee creëert de plant in no-time een gezond binnenklimaat. Zo voorkom je dat je thuiswerkplek een muf hok wordt.
Misschien heb je geen eigen kamer in huis waar je je thuis kunt werken. Dan zou je een ruimteafscheider met groen neer kunnen zetten.  Je zit dan toch beschut en afgeschermd. De geluiden uit de ruimt om je heen worden wat gedempt en je hebt frisse lucht door de planten. Zo kun je je beter concentreren en heb je toch een lekkere werkatmosfeer thuis.

4. Duurzame kantoorinrichting van de baas

Wat heb je nodig voor een thuiskantoor? Ga met dit boodschappenlijstje maar naar je baas:

 • Bureau
 • Bureaustoel (ergonomisch belangrijk!)
 • Computer
 • Webcam
 • Headphones of losse speakermicrofoon
 • Apart (breed)beeldscherm
 • Los toetsenbord
 • Losse muis
 • Planten of ruimteafscheider met groen
 • Led lampen
 • Goede internetverbinding
 • Verlengsnoer met extra stopcontacten of een slimme stekkerdoos

Nu thuiswerken eerder regel dan uitzondering is, is van belang dat je er ook fysiek gezond in kan werken, zodat je geen rugklachten of schouderklachten ontwikkelt. Creëer een ergonomisch ingerichte werkplek met een goed bureau en een geschikte bureaustoel. Beiden zorgen ervoor dat je een goede houding aanneemt tijdens het werken. De eetkamerstoel is hier minder geschikt voor.

Je bureau inrichting hoeft niet spiksplinternieuw nieuw te zijn. Een duurzaam en goed alternatief zijn tweedehands spullen. Je bent op deze manier goedkoper uit en je bent ook nog eens duurzaam bezig omdat je materiaal gebruikt dat er al is. Mag je weer naar kantoor? Heb je je thuiswerkplek niet meer nodig? Geef dan je hele kantoorinrichting weg of verkoop het door. 

Een echt circulaire en complete kantoorinrichting zijn we aan het ontwerpen samen met een paar duurzame designers. Bijzondere kenmerken:

 • Ze zijn gemaakt van oude treinvloeren, dus je doet mee aan recycling
 • Je kunt je Ipad of Iphone gewoon in een gleuf op het bureau rechtop zetten, heel makkelijk!
 • Een apart ‘koffiegat’ zorg ervoor dat er nooit meer koffie of thee omvalt (over je laptop….)
 • En natuurlijk zijn sta- en zithoogtes instelbaar

Wil jij ook circulair thuiswerken aan deze hippe een-poot-tafel? Deze is speciaal ontworpen en gemaakt voor Mijn Impact. Je kunt deze werkplek vanaf heden hier bestellen en worden dan met de hand voor jou gemaakt.   

Betaalt de baas?

Voor je werkgever bestaat er regelingen waarmee hij jou korting kan geven op het aanschaffen van alle spullen die je nodig hebt voor een duurzame thuiswerkplek.

 

Voor je baas is het ook flink schakelen, nu niet iedereen meer zo vaak bij elkaar op kantoor is. Het bedrijf wil toch dat je je verbonden blijft voelen.

Als je werkgever het belangrijk vindt om te laten zien dat het bedrijf het milieu en duurzaamheid serieus neemt, dan is het niet gek als je dat ook merkt in de verrassingen of cadeautjes die je krijgt. Ook daarvoor zijn allerlei duurzame alternatieven te vinden. 

 

Ruimte thuis opofferen voor je werkplek, je weekschema en thuisorganisatie aanpassen, veel videobellen, op andere manieren werken: het is niet niks wat je allemaal regelt om gezond werken mogelijk te maken. Dan is het natuurlijk ook wel een mooi statement als je baas je eens in het zonnetje ze met een  duurzaam cadeautje. Kijk maar eens welke van deze duurzame cadeaupakketten jouw collega’s mooi zouden vinden:Deze duurzame cadeau-pakketten zijn gemaakt zijn door ondernemers met een duurzaam, sociaal hart. Elk cadeau heeft een mooi verhaal. Net als jij.

Kortom, deze blog maakt duidelijk dat er veel mogelijkheden zijn om je thuiswerkplek aangenamer en tegelijk duurzamer te maken. Je kan daar zelf al veel in doen, maar het is natuurlijk wel fijn als je werkgever hierin je een steuntje in de rug kan geven, letterlijk en figuurlijk. Veel bedrijven vinden het belangrijk om hun duurzame intenties ook uit te stralen naar hun personeel. Zo’n thuiswerkplek is natuurlijk ook een beetje een visitekaartje van je bedrijf, zeker als je veel video-contacten hebt met klanten. Dan is het mooi dat de klant ziet dat ook op zo’n plek aandacht wordt besteed aan duurzaamheid. Bovendien heeft je werkgever veel minder energiekosten omdat jij thuiswerkt, dat is ook alweer een mooie duurzaamheidsmaatregel waar jij aan meewerkt. Zeker als je alle besparende tips serieus neemt.  Dus heb het erover met je werkgever, want thuiswerken is waarschijnlijk ook voor je werkgever op deze manier een goede duurzaamheidsimpuls!

Neem in ieder geval ter inspiratie een kijkje in onze webshop, speciaal voor de thuiswerkplek. 

 

Over de schrijver Alje Kuiper

Alje Kuiper wil een objectieve en inspirerende gesprekspartner zijn voor ondernemers die willen versnellen in duurzaamheid, op welk vlak dan ook. Hij ziet het als een systeemverandering, waarbij bedrijven succesvol zijn die hierin actief handelen, dus slimme keuzes maken en klimaatvriendelijk innoveren.

Deze doorpakkers met visie helpt hij via de Multimissie® om met een eerlijk verhaal hun onderneming toekomstproof te maken en dus onderscheidend te zijn van de concurrent.

Alje werkt samen met allerlei duurzame experts in de diverse vakgebieden om te bekijken welke duurzame aanpak het beste past bij jouw bedrijf. Lekker breed en praktisch komen we samen tot mooie resultaten!

Foto van Alje Kuiper

Kom in contact met de expert

Contact met expert