Duurzaam kantoor

DUURZAAM KANTOOR: Nummer één op de facilitaire agenda
   

Je wilt iets anders met je kantoor na corona! De functie van kantoren en de visie op een werkplek is nog nooit zo wezenlijk ter discussie gesteld als in deze tijden van digitaal overleg, thuiswerken en mobiliteitsbeperkingen. Daar komt nog de klimaatdiscussie bij; hoe duurzaam zijn we eigenlijk als bedrijf? En stralen we dat ook voldoende uit in ons dagelijks werk?  In dit blog behandelen we de meest gestelde vragen van werkgevers over hoe je je kantoor op een duurzame manier corona-proof maakt. 

Waarom moet het ineens duurzaam?

Het verduurzamen van bestaande bedrijfsgebouwen wordt steeds populairder. Dit komt niet alleen omdat dit meestal met lagere investeringen realiseerbaar is ten opzichte van nieuwbouw. Door corona is verduurzaming ook actueler geworden, omdat de visie op het gebruik van bedrijfspanden in dit bijzondere jaar significant is veranderd. 

Mensen denken nu compleet anders over een kantoor: de kantoorruimte transformeert van werkplek ‘pur sang’ naar een ontmoetingsruimte die de bedrijfscultuur ondersteunt én waar de werknemer zich ‘thuis’ voelt. 

Daar komt bij dat vooral jonge werknemers het steeds belangrijker vinden dat bedrijven in hun dagelijkse werkprocessen uitstralen dat ze maatschappelijk betrokken zijn en zich bekommeren om het klimaat. 

Onderzoek: duurzaamheid én werkplek zijn de winnaars

Uit onderzoek dit jaar van TwijnstraGudde en FMN blijkt dat duurzaamheid en werkplek aan een onstuitbare opmars bezig zijn. Niet minder dan 73% van de facilitair managers in dit onderzoek noemt duurzaamheid het belangrijkste thema voor de komende 5 jaar en het merendeel zegt dat de fysieke werkomgeving hierop moet gaan aansluiten. Grootste uitdagingen hierbij zijn tijd en kosten. Hoe zorg je voor voldoende middelen om het verschil te kunnen gaan maken? Ook geven facilitair managers aan dat het een uitdaging is om in het enorme aanbod de juiste zaken te selecteren en aan te bieden. 

 

Hoe pak je de thuiswerkplek aan?

Ook blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de thuiswerkplek een blijvertje wordt. De inrichting van de thuiswerkplek wordt onverwacht een groeiende verantwoordelijkheid voor de werkgever. Aan de ene kant betekent het besparingen, omdat de werknemer minder op kantoor is en dus ook minder kosten maakt  voor de werkgever (energie, vervoer, catering, schoonmaak, etc). Anderzijds: welke verwachtingen en uitdagingen heeft de werknemer in deze structureel nieuwe situatie? En op welke terreinen kan de werkgever meedenken en ondersteunen bij het inrichten van een professionele en misschien ook wel duurzame thuiswerkplek? Lees hier onze blog over de duurzame thuiswerkplek.

 

Stiltecoupé gemaakt van oude treinvloeren.

 

Duurzaamheid blijft de komende jaren ‘topic nummer 1’ op de facilitaire agenda van bedrijven. Duurzame keuzes liggen nu voor, uitstel nu betekent dat je als werkgever straks achter de feiten aan loopt.

Het vraagt ook om frisse ideeën, want (vraag naar) duurzame inrichting is nog een betrekkelijk recent verschijnsel. En er zijn veel verschillende mogelijkheden, waardoor je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben hieronder eer een aantal hier voor je verzameld.

Stralen we voldoende duurzaamheid uit in ons dagelijks werk?

Een duurzaam kantoor is niet alleen een must, het is ook hip. Net zoals tweedehands kledingzaken als paddenstoelen uit de grond schieten, zo is het nu ook een statement om gebruikte, soms zelf klassieke, voorwerpen in je bedrijfsinterieur te gebruiken. 

Natuurlijk zijn er voor de hand liggende duurzame toepassingen op kantoor. Zo is gebruikt hout als vloer of lambrisering echt een sfeermaker. Maar de kracht zit ‘m in een integrale duurzame toepassing.  Dat wil zeggen dat circulaire principes worden toegepast in zowel ontwerp als uitvoering. Niet alleen het materiaal is van belang, ook ergonomie, comfort en het gebruik van gifvrije materialen. Het is een circulair-holistische benadering, zou je kunnen zeggen. Het is een expertise die lang niet alle interieurdesigners en -adviseurs bezitten. 

Mijn Impact is op onderzoek uitgegaan. Wij hebben met heel veel leveranciers gesproken en allerlei duurzame projecten en initiatieven gezien. In dit blog zetten we onze favorieten op een rij, zodat jij dat uitzoekwerk niet meer hoeft te doen.

De favorieten zijn allemaal frisse en verrassende ideeën met een circulaire aanpak. Alleen de echt betrouwbare duurzame leveranciers kwamen door onze selectie en hebben we opgenomen in onze webshop. Eigenlijk een soort klimaatvriendelijke etalage, waar je inspiratie kan opdoen. Dat bespaart je een lastige zoektocht in een moeilijk te doorgronden duurzame markt. One-stop-shopping dus! 

GROENE WANDEN

Baar opzien met een wand in je kantoor die volledig of deels bedekt is met levend groen

Op een drukken en stressvolle werkdag is niks zo lekker om even voor de wand te staan en diep adem te halen. Ruik de natuur, voel het groen en ontspan. Draai even met de schouders en voel alles loskomen. Ook dat is een groene wand.  Deze groene wand als conversatie’ starter draagt ook bij aan een beter binnenklimaat door de lucht-zuiverende werking en temperatuurregulatie. Een populair alternatief is een moswand of een moslogo


 

 

  

 

CIRCULAIRE VLOER

Wel eens gedacht aan een circulair super hip tapijt?

Het is mogelijk, als vloerbedekking of als kunstwerk op een houten of betonnen vloer. Elk kleed is uniek omdat ze van restmateriaal gemaakt zijn. Je kunt zelf de vorm en grootte bepalen van het kleed dat met koppelstukjes aan elkaar gezet wordt. Elk kleed is gemaakt van nieuwe materialen die als afval bestempeld zijn door weef- of kleur foutjes. Echt heel uniek. Je wordt van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen in de studio, want er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden

 

 

 

 

 

 GROEN DAK 

Een groen dak op je kantoor levert je veel op. Als je al zonnepanelen hebt liggen, zullen die een hoger rendement leveren met een groen dak. Ook zorgt het voor extra koeling in de zomer, dus je hebt veel minder airco’s nodig. Het dak gaat langer mee én het staat nog veel natuurlijker ook. Laat je dak wel aanleggen en onderhouden door een professionele expert, want niet elk groen dak heeft dezelfde kwaliteiten! 

 

 

 

 

 

Nog meer frisse ideeën voor een duurzaam kantoor

Hieronder volgen nog een aantal suggesties, ter inspiratie. Deze verwijzen naar onze webshop: (steeds link naar productpagina vermelden) 

 

 

Wat kan ik nog meer doen om mijn bedrijf te verduurzamen?

Over de meest actuele duurzaamheidsmaatregelen hebben we een blog geschreven met veel praktische informatie. Diverse adviseurs/experts hebben we aan ons verbonden die je helpen met praktische oplossingen die passen bij jouw bedrijfsactiviteit. Zo wordt het eenvoudig om snel een duurzame prestatie neer te zetten met jouw bedrijf. Naast de duurzame werkplek, waar dit blog over gaat, bestaat de 'Big Five' uit:

 

 • Afval verwerken en hergebruiken.
  De kunst is om h
  et begin en het eind van de cirkel met elkaar te verbinden. Dat doe je door afvalstromen te behandelen als nieuwe grondstof waardoor er legio nieuwe mogelijkheden ontstaan. Er is al veel kennis beschikbaar hiervoor op gebied van afvalinzameling, recycling en productie. In dit blog over afval als grondstof lees je daar meer over. Er zijn zelfs afval designers, die jouw afval omtoveren in nieuwe gebruiksartikelen! Lees verder

 

 • Thuiswerkplek verduurzamen. 
  De duurzame thuiswerkplek is op dit moment een erg populair onderwerp. De langdurige corona-maatregelen lijken een blijvend effect te hebben op de organisatie van het werk. Lees dit blog voor de laatste inzichten en nieuwe designs van het thuiskantoor. 

 

 • Vervoer en mobiliteit. 
  Vervoer is
  een onderwerp dat altijd al de gemoederen bezighoudt in een bedrijf. Nu is het extra actueel geworden door corona én de elektrificering van het wagenpark én de opkomst van de zakelijke fiets. Als werkgever moet je je mobiliteitsplan steeds goed afstemmen op de actualiteit. Wil je meer weten over de ins en outs van duurzaamheid en mobiliteit lees dan dit blog.

 

Wat zijn de regels en subsidies voor duurzaamheid?

Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit is de laatste jaren veel extra regelgeving ontstaan. Er zijn bij deze regelgeving legio mogelijkheden voor subsidies om de drempels voor duurzame investeringen te verlagen.
Over de klimaatwet- en regelgeving is enorm veel te zeggen. Juist omdat het zo divers en breed is, is het voor veel ondernemers lastig om alles te kennen. Om het je makkelijk te maken, hebben wij samen met een aantal specialisten en accountants een essay geschreven over hoe jij als ondernemer kan omgaan met alle klimaatwetten en klimaatregelgeving. Over subsidies en subsidie-instanties verschijnt binnenkort een uitgebreid subsidie blog in samenwerking met subsidie-experts. Wil je meer weten hierover, geef je alvast op voor de nieuwsbrief, daar worden de nieuwe essays en blogs in gepubliceerd.    

Hoeveel kost dat eigenlijk, zo’n duurzame facelift?

Duurzaam betekent niet dat het duur is. Het hoeft namelijk niet allemaal meteen helemaal anders. Grote project-investeringen kunnen achterwege blijven door een bestaand interieur te upgraden naar een meer duurzame uitstraling. Sterker nog: dat is het principe van het circulaire principe: zero waste! Zo is het tegenwoordig mogelijk om bestaand meubilair te refurbishen. Zoals afgeschreven bureaustoelen opnieuw te laten bekleden met natuurlijke stoffen. Dat is vaak goedkoper dan nieuwe aanschaffen.  Wat er allemaal mogelijk is met bestaand of gerecyceld meubilair, dat kun je beter overlaten aan de circulaire experts. Zij ‘schouwen’ een bestaande inrichting en komen dan met ideeën hoe een werkplek te kunnen upgraden naar een meer duurzame toepassing. Ook kunnen zij je adviseren waar je het beste circulaire spullen kunt aanschaffen en/of een zodanige materiaalkeuze maakt en product design kiest dat het later weer gemakkelijk kan worden gedemonteerd voor hergebruik.  Het is een expertise die lang niet alle interieurdesigners en -adviseurs bezitten.

Wil je eens rustig overleggen met een circulaire expert over iets dat we in dit blog hebben besproken? Mijn Impact kent door alle onderzoeken experts op al deze terreinen. Klik op de groene knop en geef  in het contactformulier aan over welk(e) onderwerp(en) je in gesprek wilt. Dan brengen wij je in contact met de juiste expert.

 

Bij het begin beginnen?

Raak je door alle informatie en mogelijkheden door de bomen het bos kwijt? Wij kunnen ons dat voorstellen, met alle aandachtsgebieden rond de werkplek, zoals circulariteit, recycling, gezondheid, biodiversiteit, afvalscheiding, energiebesparing, duurzame inrichting en ga zo maar door. Belangrijk is om zelf eerst een goede strategische keuze te maken: wat past het beste bij jouw bedrijf, welke bedrijfsvoordelen levert het op op de lange termijn, wat spreekt het personeel het meeste aan, wat past bij de cultuur en hoe meet je de resultaten? Dat is beter dan overhaast duurzame projecten te starten; die sterven vaak na verloop van tijd in schoonheid omdat concrete resultaten ontbreken. Ook kan je daarmee bij je klanten en personeel de indruk wekken van greenwashing. We denken graag met je mee over je duurzame koers. Wat levert je dat op? Kijk voor onze methodiek bij Multimissie®

Over de schrijver Alje Kuiper

Alje Kuiper wil een objectieve en inspirerende gesprekspartner zijn voor ondernemers die willen versnellen in duurzaamheid, op welk vlak dan ook. Hij ziet het als een systeemverandering, waarbij bedrijven succesvol zijn die hierin actief handelen, dus slimme keuzes maken en klimaatvriendelijk innoveren.

Deze doorpakkers met visie helpt hij via de Multimissie® om met een eerlijk verhaal hun onderneming toekomstproof te maken en dus onderscheidend te zijn van de concurrent.

Alje werkt samen met allerlei duurzame experts in de diverse vakgebieden om te bekijken welke duurzame aanpak het beste past bij jouw bedrijf. Lekker breed en praktisch komen we samen tot mooie resultaten!

Foto van Alje Kuiper

Kom in contact met de expert

Contact met expert