Afval design

 

Het klinkt gek, maar van afval zijn prachtige producten te maken. Het liefste gaan we zo goed om met al ons materiaal, dat we geen afval produceren. Maar ‘Zero Waste’ lukt de meeste bedrijven nog niet. Richt je afvalinzameling dan duurzaam in. In dit blog lees je hoe je dat doet én hoe van moois wordt gemaakt.

Duurzame afvalinzameling is noodzakelijk om er weer goed bruikbare grondstoffen van te maken. Dat is een snelle manier om als bedrijf je milieu-impact te verkleinen. Afval anders inzamelen vraagt aandacht, de juiste bedrijfscultuur, inspanning om goed gedrag te stimuleren, technologische toepassingen en creativiteit in design. Veel bedrijven zien daarvan al het resultaat: zij besparen massa’s grondstoffen.

 

Jouw aandeel in het afvalprobleem van Nederland

In Nederland verbruiken we alarmerend veel grondstoffen. Elk jaar gebruiken we samen 221 miljoen ton materialen: mineralen, fossiele brandstoffen, metalen en biomassa. Hiervan wordt 167 miljoen ton nooit terug in de economie gebracht.

Wist jij dat het überhaupt mogelijk is om afval slim opnieuw te gebruiken? Veel bedrijven weten nog niet hoe zij van hun eigen afval nieuwe producten kunnen laten produceren, zodat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.

 

Recycling en inzameling

Binnen Nederland gelden veel regels voor hoe om te gaan met de grote stroom afval. Het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3, herzien) met zo’n 80 sectorplannen vormt de basis. Als Nederland doen we het best goed in recycling van ons afval als je het vergelijkt met de rest van de wereld. Toch is nu nog slechts 9% geschikt voor recycling.

En er is nog steeds veel te verbeteren. Neem de inzameling van bedrijfsafval. Verschillende inzamelaars rijden vaak achter elkaar aan; onderzoek wijst uit dat het aantal vervoersbewegingen rond afvalinzameling met 60% kan worden verminderd. Hiervoor is een innovatief platform Open Waste ontwikkeld, zodat bundeling van afvalinzameling kan plaatsvinden met behoud van eigen containers. Inmiddels lopen in meer dan 30 gemeenten succesvolle proefprojecten. 

 

Afval app

Vrijwel elk bedrijf heeft nog wel afval. Die reststromen hoeven niet per se alleen een kostenpost te zijn. Je kunt er ook nieuwe producten van maken en ook op die manier bijdragen aan de economie én het milieu. Gespecialiseerde partijen zoals Circulairinbedrijf.nl, MKB-afval.nl en Sortiva geven actief advies over hoe je meer kunt doen met je afval. Maar er is tegenwoordig ook een afval-app, waarmee je je afvalstromen kunt aanbieden aan bedrijven die het weer als grondstof kunnen gebruiken. De startup  Seenons heeft een prijs gewonnen met hun ontwerp van een platform waarop ze op een manier hebben gevonden om afvalstromen van bedrijven te analyseren en bedrijven te vinden die dit afval weer goed kunnen (her)gebruiken. 


 

Sorteer, demonteer en analyseer

Sorteren is het startpunt om afval een nieuw leven te geven. Sorteer apparaten en materialen die je weggooit op afvalstroom. Dat kan nog preciezer als je ze eerst uit elkaar haalt. Bijvoorbeeld desktops en koffiezetapparaten die het niet meer doen, kun je demonteren en daarna recyclen. 

Het wordt nog interessanter als je jouw belangrijke bulk-afvalstromen laat analyseren door afvalexperts. Dit kan zelfs een besparing op grondstoffen opleveren die je gebruikt als bedrijf.  De afvalexperts analyseren wat van jouw afval weer te gebruiken is als grondstof. Ook kunnen zijn je een advies geven om je product of basis voor je product wat anders te kiezen, waardoor recycling makkelijker wordt. Soms kunnen er zelfs nieuwe productlijnen uit worden ontworpen. Dat is de expertise van de afval designer.

Heineken heeft deze analyse laten doen. Hun gele Heineken bierkratten bleken herbruikbaar. Zij worden nu verwerkt tot grondstof voor afvalbakken. Deze modulaire afvalbakken worden verkocht aan andere bedrijven die er hun afval in scheiden.

Afval Design Producten

Wordt dat dan mooi, een product dat je van afval maakt? Om je een idee te geven en je te inspireren over wat je zoal met jouw afval aan product-toepassingen kunt maken, geven we hier wat voorbeelden van andere bedrijven.

Al deze producten zijn ontworpen door een Afval Designer. Via de duurzame webshop van Mijn Impact kun je ze eenvoudig aanschaffen of meer productinformatie erover vinden.

 

Betontegels -  echte design buitentegels voor het mooier maken van entrees of binnenplaatsen. Bijna volledig gemaakt van sloopafval

 

Spool lamp - de Spool was ooit onderdeel van een lasmachine. Om de spoel zit oorspronkelijk lasdraad gewikkeld. Maar is nu getransformeerd in een design lamp    

 

Rainblocks – gemaakt van gerecyceld plastic. Voor grootschalige opvang van regenwater vanuit de regenpijp. Het water komt dus niet meer in het riool, maar kan worden gebruikt voor de tuin

 

Afvalbakken - gemaakt van gerecycled plastic, bestemd om gescheiden afval in te verzamelen op de zaak 

 

Thuiswerkplek – gemaakt van de vloeren van oude NS-treinstellen. Erg cool! 

 

Is jouw afval ook herbruikbaar?

In dit blog heb je kennisgemaakt met afval als grondstof. Vraag je je af of een bepaalde stroom van jouw afval ook een mooi nieuw leven kan gaan leiden? Vraag advies over hoe je je afval het beste kunt scheiden en of het wellicht mogelijk is om dat om te vormen tot nieuwe producten. Vraag een gesprek aan met een afvalexpert of productdesigner. 

 

Begin bij het begin

Afval is eigenlijk een afgeleid probleem: als we een volledig circulaire economie hadden, dat zou er helemaal geen afval meer zijn. En juist dat circulair ondernemen is in Nederland een nog redelijk onontgonnen terrein. Vooral bestaande bedrijven hebben moeite om afscheid te nemen van hun lineaire processen, die erg veel grondstoffen verbruiken. En dat willen we nou juist op een gezonde planeet voorkomen. Het opzetten van een circulair bedrijfsproces vereist eigenlijk altijd een heel nieuw bedrijfsproces en daarnaast een goede samenwerking en gezamenlijke doelstelling in de hele productieketen. Dat doe je niet in één keer. 

Als je als bedrijf een stap wil zetten in die circulariteit is het belangrijk om zelf eerst een goede strategische keuze te maken: wat past het beste bij jouw bedrijf, welke bedrijfsvoordelen levert het op op de lange termijn en hoe meet je de resultaten? Dat is fundamenteler dan projecten rond afvalhergebruik, mobiliteit of energiebesparing. Maar ook complexer en vergt een langere adem. We denken graag met je mee over je circulaire droom en maken het praktisch toepasbaar. Kijk voor onze methodiek bij Multimissie®

 

Over de schrijver Alje Kuiper

Alje Kuiper wil een objectieve en inspirerende gesprekspartner zijn voor ondernemers die willen versnellen in duurzaamheid, op welk vlak dan ook. Hij ziet het als een systeemverandering, waarbij bedrijven succesvol zijn die hierin actief handelen, dus slimme keuzes maken en klimaatvriendelijk innoveren.

Deze doorpakkers met visie helpt hij via de Multimissie® om met een eerlijk verhaal hun onderneming toekomstproof te maken en dus onderscheidend te zijn van de concurrent.

Alje werkt samen met allerlei duurzame experts in de diverse vakgebieden om te bekijken welke duurzame aanpak het beste past bij jouw bedrijf. Lekker breed en praktisch komen we samen tot mooie resultaten!

Foto van Alje Kuiper

Kom in contact met de expert

Contact met expert